Kyselina jablčná

Alfa-hydroxykyselina s mnohými benefitmi pre pleť

Kyselina jablčná bola prvýkrát izolovaná v roku 1785 z jablčného džúsu. Je to často práve ona, kto prepožičiava potravinám a nápojom kyslú chuť. Spolu s ďalšími kyselinami (predovšetkým kyselina vínna) je príčinou nakyslej chuti vína. Je tiež zložkou mnohých produktov starostlivosti o pleť a vlasy, vrátane šampónov, telových mliek, prípravkov na nechtovú kožičku a produktov proti akné a na omladenie pleti.

Redukcia pigmentácie i vrások

Kyselina jablčná sa radí medzi ovocné kyseliny, tzv. alfa-hydroxykyseliny, ktoré podporujú exfoliáciu pleti tým, že ovplyvňujú súdržnosť väzieb kožných buniek. Produkty s obsahom kyseliny jablčnej pozitívne pôsobia na pleť tým, že podporujú:

  • Hydratáciu pleti
  • Exfoliáciu pleti a odstránenie odumretých kožných buniek
  • Vyhladenie pleti
  • Zjednotenie farebného tónu pleti
  • Redukciu vrások
  • Prečistenie a omladenie pleti

Kyselina jablčná vo vyšších koncentráciách môže dobre prestúpiť do hlbších vrstiev kože, kde stimuluje produkciu kolagénu. Kyselina jablčná je navyše voči pleti menej dráždivá ako väčšina ďalších AHA-kyselín, aj tak ale môže dôjsť po aplikácii k začervenaniu pleti, páleniu a svrbeniu, najmä v oblasti očného okolia.

Organizmus produkuje kyselinu jablčnú prirodzene pri premene sacharidov na energiu.