Minerály

Živiny potrebné pre správne fungovanie organizmu

Minerály sú dôležité pre zachovanie zdravia organizmu. Telo ich využíva počas viacerých procesov, napomáhajú správnemu fungovaniu kostí, svalov, srdca i mozgu a nervovej sústavy. Kľúčové sú tiež pre produkciu enzýmov a hormónov.

Makrominerály plus stopové prvky

Organizmus vyžaduje rôzne minerály v rôznom množstve, všetky sú však esenciálne. Na základe toho ich rozdeľujeme na dva typy, makrominerály a stopové prvky. Makrominerálov potrebuje organizmus väčšie množstvo, jedná sa o vápnik, fosfor, horčík, sodík, draslík, chlór a síru. Stopových prvkov ako železo, mangán, meď, jód, zinok, kobalt, selén a fluóru mu naopak stačí minimum.

Väčšina ľudí prijme dostatočné množstvo minerálov zo stravy, v niektorých prípadoch je však vhodné zaradiť doplnok stravy s ich obsahom. U osôb s niektorými typmi ochorení alebo pri užívaní niektorých typov liekov sa môžu nároky organizmu na minerály zvyšovať alebo znižovať. Napríklad osoby s chronickým ochorením obličiek by mali znížiť konzumáciu potravín bohatých na draslík.

Nevyhnutné pre ľudský organizmus

Minerály sú anorganické látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v neživých objektoch, napríklad vo vode, kameňoch alebo pôde, rovnako tak ale tiež v rastlinách či telách zvierat.

Minerály sú nevyhnutné pre rad telesných funkcií, dôležité sú pre silné kosti a zuby, krv, zdravú kožu, vlasy, fungovanie nervov, pre svaly i metabolické procesy, napríklad tie, vďaka ktorým premieňa organizmus skonzumovanú stravu na energiu. Kľúčové sú pre rast, vývoj a zachovania zdravia organizmu.

Medzi hlavné minerály patrí:

Vápnik

  • Dôležitý pre zdravie kostí, zubov, vedenie nervových vzruchov, svalové kontrakcie, zrážanlivosť krvi, produkciu energie, obranyschopnosť.
  • Zdrojom sú mliečne výrobky a tmavo zelená zelenina

Chlór

  • Dôležitý pre zachovanie optimálneho množstva telesných tekutín a elektrolytickú rovnováhu, tráviace šťavy.
  • Zdrojom je kuchynská soľ

Horčík

  • Dôležitý pre všetky hlavné biologické procesy, využitie glukózy organizmom, syntézu nukleových kyselín a bielkovín, bunkovú energiu.
  • Zdrojom je tmavé zelená zelenina, ryby, orechy, fazuľa, celozrnné produkty

Fosfor

  • Dôležitý pre silné kosti, všetky bunkové procesy a zdravie bunkových membrán.
  • Zdrojom sú mliečne výrobky, mäso, zelenina, vajcia

Draslík

  • Dôležitý pre rad biologických procesov, kontrakcie svalov, nervové impulzy, syntézu nukleových kyselín a bielkovín, produkciu energie.
  • Zdrojom je čerstvé ovocie a zelenina

Sodík

  • Dôležitý pre optimálne zachovanie vody v telesných tkanivách.
  • Zdrojom je obohatená stolný soľ

Síra

  • Dôležitá pre formovanie aminokyselín obsahujúcich síru.
  • Zdrojom je cibuľa, cesnak, vajcia, mäso, mliečne produkty