Piepor čierny

Tropická ovíjavá liana, ktorej plody a extrakt z nich nachádza široké využitie v potravinárstve, lekárstve a výžive

Trocha čierneho korenia vždy o niečo zlepší senzorické vlastnosti väčšiny pokrmov. Tento "kráľ korenia" má popri tom mnoho pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. V strave stimuluje chudnutie, zlepšuje trávenie, uľavuje od kašľa a prechladnutia, stimuluje metabolizmus a zlepšuje stav kožných ochorení.

Čierne korenie je ovocným plodom korenia čierneho a využíva sa ako korenie aj ako liek. Chemikália piperín, ktorá sa v čiernom korení vyskytuje, má za následok jeho pikantnú chuť. Jeho domovinou je Kerala, štát na juhu Indie. Už od dávnych čias je čierne korenie jedným z najrozšírenejších korení na svete. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam sa používa ako konzervant potravín, významné sú aj jeho protizápalové účinky.

Ako piepor čierny ovplyvňuje ľudské zdravie?

  • Zlepšuje trávenie, pretože navyšuje sekréciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, čím nepriamo pôsobí proti hnačkám, zápche a kolikám. Napomáha tiež formovaniu črevných plynov a podporovať môže aj vylučovanie, a to ako kyseliny močovej, tak nežiaducich toxínov
  • Podporuje chudnutie, pretože sa isté jeho časti zúčastňuje rozkladu tukových buniek
  • V pleťovej starostlivosti môže zlepšiť stav vitiliga, pretože piperín môže v pleti stimulovať produkciu kožného pigmentu melanínu v bunkách melanocytoch
  • Poskytuje úľavu v prípade respiračných ochorení, rovnako ako pri nádche a sínusitíde a pozitívne ovplyvňuje astmu
  • Pôsobí antibakteriálne
  • antioxidačné vlastnosti
  • Navyšuje biodostupnosť ďalších aktívnych látok, napríklad kurkumoidov
  • Podporuje kognitívne funkcie
  • Zlepšuje stav žalúdočných vredov