Theanin

Látka získavaná z čajových lístkov s prospešným vplyvom na ľudský organizmus

Theanin je aminokyselina vyskytujúca sa predovšetkým v zelenom čaji. Získava sa z čajových lístkov. Domovom čajovníka čínskeho (Camellia sinensis), ktorý patrí do čeľade čajovníkových, je východná Ázia. Tento vždyzelený ker dorastá do výšky až deviatich metrov, má tmavozelené lístky a biele, príjemne voňajúce kvety.

Thenanin bol však okrem čajových lístkov izolovaný aj z hríbu hnedého, ktorý bežne v lete a na jeseň rastie v našich lesoch. Jeho klobúk má hnedú farbu, "mäso" huby je žlté, ale po nakrojení typicky zmodrie. Oproti hríbu zrnitohlúbikovému ale zmodranie rýchlo bledne.

Zloženie podobné ako glutamát

Chemické zloženie theanínu je veľmi podobné glutamátu, v tele prirodzene sa vyskytujúcej aminokyseline, ktorá napomáha prenosu nervových impulzov v mozgu. Niektoré účinky theanínu sú glutamátu podobné, u iných to naopak pôsobí, že účinok glutamátu ruší.

Theanin sa dlhodobo využíva na úľavu od úzkostí, na zníženie vysokého tlaku, čoby prevencia Alzheimerovej choroby. Pozitívne pôsobí na kardiovaskulárnu sústavu a obranyschopnosť. V prípade chemoterapie ho naturopati využívajú na navýšenie účinku liekov.

Relaxácia pre vás

Theanin môže uľavovať v prípade stresu tým, že navodzuje uvoľnenie a relaxáciu bez nežiaducej únavy. Podporuje tiež sústredenie a pozornosť, a zároveň zlepšuje kvalitu spánku. V prípade konzumácie v podobe zeleného čaju uľavuje od nádchy, pretože pozitívne pôsobí na nosový hlien - stimuluje jeho vylučovanie.