Tryptofán

Esenciálna aminokyselina majúca v organizme rad účinkov

Aminokyselina tryptofán sa v tele zúčastňuje radu dôležitých procesov. Okrem toho, že sa podieľa na dusíkovej rovnováhe u dospelých a rastu u malých detí, utvára niacín, nevyhnutný pre tvorbu neurotransmiteru serotonínu.

Existujú dva typy tryptofánu, a to L-tryptofán a D-tryptofán. Jediný rozdiel medzi nimi leží v orientácii molekúl. Tryptofán môže organizmus získať zo stravy alebo z doplnkov stravy.

Medzi hlavné zdroje patria potraviny bohaté na bielkoviny:

  • Kuracie a morčacie mäso
  • Vajcia
  • Syry a mliečne produkty
  • Ryby
  • Arašidy
  • Tekvicové a sezamové semienka a oleje
  • Tofu a sójové produkty
  • Čokoláda

Aby sa mohol v organizme tryptofán premieňať na niacín, je potrebné mať v tele dostatok železa, vitamínu B6 a vitamínu B12.

Aké pozitíva tryptofán organizmu prináša?

  • Zlepšuje spánok
  • Uľavuje od depresií a úzkostí
  • Dodáva psychickú pohodu

Tryptofán by sa však nemal kombinovať s konvenčnými antidepresívami, anestetikami a lieky proti migrénam, pretože by mohlo dôjsť k až prílišnému nárastu hladiny serotonínu.