Vitamín K

Vitamín rozpustný v tukoch

Vitamín K patrí k vitamínom rozpustným v tukoch, v organizme sa vďaka tomu môže ukladať. Je nevyhnutný pre mnoho procesov prebiehajúcich v organizme a jeho nedostatok sa objavuje zriedkakedy.

Ovplyvňuje krvnú zrážanlivosť

Hlavnou úlohou, ktorú vitamín K v organizme hrá, je regulácia zrážanlivosti krvi. Ak by sa krv nezrážala, akékoľvek škrabnutia či modrina by mohli vyústiť v život ohrozujúce nebezpečenstvo. Vitamín K napomáha vzniku bielkovín nevyhnutných pre koagulačné faktory (zrážacie faktory krvi).

Pre dôležitý rast kostí a zachovanie ich pevnosti a zdravie využíva organizmus veľa vitamínov. Vitamín K a vitamín D pracujú spoločne, aby stimulovali produkciu bielkovín potrebných pre stavbu kostí. Bez bielkoviny by sa minerály v kostiach neboli schopné spojiť tak, aby vytvorili hustú kostnú hmotu. Štúdie naznačujú, že nízky obsah vitamínu K býva spájaný s vyššou náchylnosťou k fraktúre krčku u žien.

Ovplyvňuje rast buniek

Bez dostatočnej hladiny vitamínu K tiež pravdepodobne nedochádza k správnemu rastu buniek. Základná bielkovina zodpovedná za zachovanie bunkového rastu a bunkovej reprodukcie je závislá na vitamíne K. Tiež extrémne dôležité bunky ako napríklad nervové môžu byť negatívne ovplyvnené nedostatkom tohto vitamínu.

V akých potravinách sa vitamín K prirodzene vyskytuje? V špenáte, mangoldu, keli, listovom šaláte, rímskom šaláte, brokolici, ružičkového keli a kapusta, ďalej potom v repkovom či sójovom oleji.