Vláknina

Dôležitá zložka stravy, zmes pre človeka nestráviteľných alebo len čiastočne stráviteľných polysacharidov

Vláknina sa nachádza predovšetkým v ovocí, zelenine, celozrnných potravinách a strukovinách. Asi najčastejšie sa spomína jej schopnosť pôsobiť proti zápche. Potraviny obsahujúce vlákninu ale majú ešte viac benefitov, okrem iného napomáhajú udržať zdravú telesnú hmotnosť a znižovať riziko rozvoja diabetu a srdcových ochorení.

Organizmus vlákninu nestrávi, napriek tomu je dôležitá

Ako vlákninu označujeme tú časť potravín rastlinnej povahy, ktorú telo nedokáže stráviť či absorbovať. Na rozdiel od makroživín (tuky, bielkoviny, sacharidy), ktoré telo rozkladá, vstrebáva a využíva, vláknina prejde tráviacim ústrojenstvom a organizmus ju vylúči. Vlákninu možno rozdeliť na vo vode rozpustnú a nerozpustnú.

Vláknina rozpustná v spojení s vodou utvára gélovitý materiál. Napomáha znižovať krvný cholesterol a hladinu krvného cukru. Rozpustnú vlákninu nájdeme v ovsených vločkách, hrášku, fazuli, jablkách, citrusových plodoch, krvi, petržlene, ľanových semienkach a psylliu.

Vláknina nerozpustná podporuje optimálny prestup stravy tráviacim traktom a navyšuje objem stolice, teda je jej konzumácia prospešná v prípade častej zápchy či nepravidelného vyprázdňovania. Celozrnná pšeničná múka, otruby, orechy, fazuľa a zelenina, ako je karfiol, zelené fazuľky či zemiaky, sú dobrými zdrojmi tohto typu vlákniny.

Väčšina potravín z rastlinnej ríše, ako sú ovsené vločky či fazuľa, obsahuje oba typy vlákniny, množstvo každého typu sa však môže v rôznych potravinách líšiť. Aby ste ťažili z čo najväčšieho množstva benefitov, konzumujte širokú škálu potravín s vysokým obsahom vlákniny.

Hlavné pozitíva konzumácia vlákniny:

  • Optimalizuje pohyby čriev. Vďaka tomu, že vláknina navyšuje váhu aj objem stolice a zároveň ju mierne riedi, umožňuje jej ľahší priechod cez črevá a poskytuje úľavu od zápchy. V prípade hnačiek môže zase vláknina pomôcť stolicu zahustiť, pretože absorbuje vodu a dodáva stolici objem.
  • Napomáha zdraviu čriev. Dostatočný príjem vlákniny znižuje riziko vzniku hemoroidov a divertikulitídy (zápalové ochorenie hrubého čreva). Časť vlákniny naviac v hrubom čreve fermentuje, čo môže pôsobiť preventívne proti ochoreniam čriev.
  • Znižuje hladinu cholesterolu. Rozpustná vláknina môže znižovať celkový krvný cholesterol tým, že znižuje LDL cholesterol, teda "zlý" cholesterol (nízkohustotný lipoproteín). Pozitívne ovplyvňuje zdravie kardiovaskulárnej sústavy aj tým, že znižuje krvný tlak a zápalové procesy.
  • Napomáha regulovať hladinu cukru v krvi. U pacientov trpiacich cukrovkou môže rozpustná vláknina spomaľovať vstrebávanie cukru a vyrovnať hladinu krvného cukru.
  • Napomáha získaniu a zachovaniu zdravej telesnej hmotnosti. Strava s vysokým obsahom vlákniny zvyčajne zasýti viac než tá bez vlákniny, vydržíte po nej navyše dlhšie sýti. Na rovnaké množstvo máva zvyčajne strava bohatá na vlákninu menšie množstvo kalórií a aj jej konzumácia typicky zaberie dlhšie.