Ako vzniká prekyslenie organizmu a prečo je pre nás tak nebezpečné?

Ako vzniká prekyslenie organizmu a prečo je pre nás tak nebezpečné?
Rubrika: Zdravý život 30.01.2017
tlač

Dlhodobé prekyslenie organizmu je vážny stav, ktorý môže mať za následok mnoho zdravotných komplikácií vrátane väčšej náchylnosti k fraktúre bedrového kĺbu vo vyššom veku. Aj preto je vhodné snažiť sa prekyslenie organizmu pravidelne redukovať.

Prekyslenie, ktoré môže nebezpečne oslabovať organizmus alebo samostatné telesné systémy, je v súčasnosti častým javom. V jeho dôsledku sa v organizme utvára vnútorné prostredie priaznivé pre rozvoj chorôb, ktoré je v protiklade k prostrediu s vyváženým pH, ktoré telu umožňuje správne fungovanie a poskytuje mu odolnosť voči patogénom a ochoreniam.
 
Zdravý organizmus si zachováva adekvátne alkalické rezervy pre prípady pohotovosti. Keď treba neutralizovať množstvo kyselín, alkalizačné rezervy sa vyčerpávajú a organizmus zanechávajú oslabený.
 
Koncept prekyslenia a acidobázickej rovnováhy (rovnováhy kyselín a zásad v organizme) nie je nový. Už v roku 1933 publikoval newyorský lekár Howard Hay knihu "A New Health Era" v ktorej tvrdil, že všetky choroby organizmu sú zapríčinené autotoxikáciou, teda sebeotravou spôsobenou kumuláciou kyselín v tele.
 

Čo je to hodnota pH?

Skratka pH pochádza z anglického "potential of hydrogen", teda potenciál vodíka. Vyjadruje kyslosť či zásaditosť roztoku. Meria sa na škále od nuly do štrnástich. Čím nižšia je pH, tým je roztok kyslejší. Naopak čím vyššie pH, tým je zásaditejší. Ak má pH hodnotu 7, označujeme ho za neutrálne.
 
Voda je najhojnejšia zložka ľudského tela, tvorí ho zo 70% až 75%. Organizmus sa kontinuálne snaží vyrovnávať svoje pH. Ak je však táto rovnováha narušená, môže sa objaviť mnoho komplikácií.
 
prekyslenie organizmu
 

Komplikácie pri prekyslení

Organizmus je schopný správne vstrebávať minerály a ďalšie živiny a využívať ich, len ak je pH v rovnováhe. Pre svoje správne fungovanie potrebuje mať organizmus pH blízko hodnoty 7,4, teda na "zásaditom konci" rovnovážneho stavu. Ak sa pH od tejto hodnoty odchyľuje, dochádza k zníženiu funkčnosti rôznych enzýmov.
 
Z tohto dôvodu sa potom môže stať, že síce prijímate dostatok živín, ale v dôsledku prekyslenia ich organizmus nie je schopný správne využívať.
 
Zachovať toto jemne zásadité prostredie je však pre organizmus nikdy nekončiaca "bitka" najmä kvôli kyselinotvorným procesom, ktoré sa v tele neustále odohrávajú, a tiež kvôli konzumácii mnohých kyselinotvorných potravín a nápojov.
 

Čo spôsobuje prekyslenie?

Dôvodov acidózy je veľa, najmä kvôli typickej "západnej strave", ktorá je bohatá na kyselinotvorné potraviny, medzi ktoré radíme mäso, vajcia a mliečne výrobky, a naopak chudobná na zásadotvorné potraviny ako je čerstvá zelenina. Popri tom konzumujeme mnoho priemyselne spracovaných jedál postavených na bielej múke a rafinovanom cukre a sladených nápojov či kávy, ktoré sú tiež kyselinotvorné. Užívame tiež mnoho liekov, umelých sladidiel. Jedným z najlepších spôsobov, ako sa prekysleniu organizmu zbaviť, je teda upraviť svoju stravu.
 
Prekyslenie organizmu núti telo spotrebovávať zásoby minerálov vrátane vápnika, sodíka, draslíka a horčíka z životne dôležitých orgánov a kostí, aby neutralizoval nadbytok kyselín a bezpečne ich vylúčil z tela. Výsledkom je vyčerpanie a dlhodobé poškodzovanie organizmu, o ktorom však nemusíte mať roky ani tušenie!
 
S nadmierou kyselín sa pomôže organizmu vyrovnať výživový doplnok ANTI-ACID by Brandeis Clinic, ktorý navyše dodá draslík, sodík, horčík a vápnik!
Akcia: ANTI-ACID by Brandeis Clinic (Expirácia: 02 / 2020) Prekyslenie organizmu je v našej populácii častým javom a taktiež je zároveň príčinou mnohých zdravotných ťažkostí. Zbavte sa prekyslenia nadobro a dodajte organizmu toľko dôležité chýbajúce minerály vďaka výživovému doplnku ANTI-ACID by Brandeis Clinic.
Na sklade
Cena: 10,00 EUR
 

Mierna dlhodobá acidóza môže mať za následok tieto komplikácie:

  • Poškodenie kardiovaskulárnej sústavy vrátane aterosklerózy, teda kôrnatenie a následného zužovanie ciev, a v dôsledku toho tiež znížený transport kyslíka
  • Priberanie, obezita a diabetes
  • Problémy s pečeňou a obličkami, ako napríklad vznik obličkových kameňov
  • Oslabenie imunity
  • Nárast formovania voľných radikálov, ktoré sa pravdepodobne podieľajú aj na vzniku rakovinového bujnenia
  • Predčasné starnutie
  • Osteoporóza, teda rednutie a zvýšená lámavosť kostí, zlomeniny krčku a vznik kostných ostrôh
  • Bolesť kĺbov, svalov a hromadenie kyseliny mliečnej v nich
  • Chronická únava
 
Štúdia vykonaná na sanfranciskej University of California zahŕňajúca deväť tisíc žien naznačuje prepojenie medzi chronickou acidózou a vyšším rizikom rednutia kostí. Podľa vedcov je to práve prekyslenie organizmu, ktoré má  u žien stredného a vyššieho veku vplyv na toľko častú fraktúru krčku. Dôvodom je pravdepodobne strava bohatá na potraviny živočíšneho pôvodu a nedostatok zeleniny. Organizmus je potom nútený odoberať vápnik z kostí, aby vyvážil nadbytok kyselín v organizme.
Koniec článku