Chlorella

Modrozelená sladkovodná morská riasa

Chlorella pochádza Taiwanu a Japonska. Je bohatá na fytonutrienty vrátane aminokyselín, chlorofylu, betakaroténu, draslíka, fosforu, biotínu, horčíka, zinku, železa a vitamínov zo skupiny B.
 
V organizme chlorella podporuje hormonálnu rovnováhu, zdravie kardiovaskulárnej sústavy, pomáha zotaviť sa z chemoterapie a z negatívnych účinkov radiačného žiarenia, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu a organizmu napomáha zbaviť sa škodlivých toxínov.
 
Jej zelené sfarbenie pochádza z vysokej koncentrácie chlorofylu.
 

Hlavné účinky chlorelly:

  • Zbavuje organizmus ťažkých kovov: zanesenia ťažkými kovmi hrozí najmä častým konzumentom rýb, ktoré môžu mať vyšší obsah ortuti. Chlorela na seba viaže toxíny ukladajúce sa v organizme ako olovo, kadmium, ortuť a urán a bráni ich spätnej absorpcii. Pravidelná konzumácia chlorelly preto chráni pred neblahými účinkami ťažkých kovov na organizmus.
  • Podporuje obranyschopnosť: konzumácia chlorelly zlepšuje aktivitu buniek, teda aj buniek imunitného systému. Podporuje reakcie obranyschopnosti.
  • Podporuje chudnutie: užívanie chlorelly znižuje percento telesného tuku, ovplyvňuje hladinu cholesterolu a krvného cukru. Podporuje tiež metabolizmus, zlepšuje krvný obeh a dodáva energiu. Pri chudnutí organizmus uvoľňuje toxíny, ktoré môžu byť spätne vstrebané. Tomuto spätnému vstrebaniu chlorella bráni.
  • Znižuje hladinu krvného cukru a cholesterolu: diabetes II. typu a vysoký cholesterol sú problémy, ktorým čelí veľká časť dnešnej populácie. Denná konzumácia chlorely má však aj na tieto problémy vplyv. Vedci veria, že chlorella aktivuje mnoho génov na bunkovej úrovni, ktoré zlepšujú citlivosť na inzulín a podporujú zdravú rovnováhu.
  • Zlepšuje vzhľad: podľa posledných výskumov spomaľuje chlorella proces starnutia, redukuje totiž vplyv oxidatívneho stresu plynúceho zo znečistenia, stresu alebo len nevhodne zloženej stravy. Konzumácia chlorelly v organizme zvyšuje produkciu vitamínu A, vitamínu C a glutatiónu, ktoré vyrovnávajú negatívny vplyv voľných radikálov.
  • Pôsobí proti rakovine: Niektorí vedci veria, že sa v ľudskom organizme môžu rozvíjať rakovinové bunky. Správne fungujúci imunitný systém ich však zahubí a zničí, než sa majú šancu uchytiť a vytvoriť rakovinu. Chlorella potom napomáha bojovať proti rakovine posilnením imunitného systému. Navyše organizmus čistí od toxínov a ťažkých kovov a v prípade už diagnostikovanej rakoviny podporuje aktivitu T-lymfocytov, ktoré pôsobia proti vzniku ďalších abnormálnych buniek. Popri tom chlorella pomáha organizmu vyrovnať sa s následkami chemoterapie a rádioterapie.

 chlorella